Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 06.09.2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Ciobanii italieni acuză statul că le face concurenţă neloială producând în România brânză cu eticheta Made in Italy
Acces online: https://www.gandul.info/international/ciobanii-italieni-acuza-statul-ca-le-face-concurenta-neloiala-producand-in-romania-branza-cu-eticheta-made-in-italy-7127171


Aproximativ 1.000 de ciobani au protestat luni, la Roma, denunţând o industrie paralelă pe care statul italian ar gestiona-o prin intermediul unei firme italiene din România.

Ciobanii au venit din regiunile Sardinia, Lazio, Toscana, Sicilia şi Umbria s-au adunat la Roma, în faţa Ministerului Agriculturii, informează Mediafax, care citează publicaţia La Repubblica.

"Sperăm că Guvernul italian ne va putea spune cum este posibil ca o firmă din România aparţinând statului italian să vândă în Statele Unite brânzeturi care au eticheta unor companii din Roma; noi nu am reuşit să înţelegem. De altfel, nu înţelegem nici cum statul taie cu o mână resursele producătorilor naţionali, iar cu alta stimulează companii din străinătate care fac concurenţă neloială ciobanilor italieni", se arată într-un comunicat al asociaţiei La Coldiretti, principala asociaţie a producătorilor agricoli italieni. "Statul italian este proprietarul unei industrii care, în România, cu lapte românesc şi unguresc, produce brânză de oaie Made in Italy vândută pe piaţa europeană şi americană, omorând astfel producătorii italieni", explică sindicatul La Coldiretti, citat de agenţia AGI.

Industria paralelă se derulează "prin intermediul companiei publice pentru comerţul internaţional Simest, în parteneriat cu compania Lactitalia, cu sediul în România, care produce, utilizând lapte de oaie românesc şi unguresc, brânzeturi revândute sub denumiri italiene precum Dolce Vita, Toscanella şi Pecorino. Prezenţa produselor de imitaţie pe pieţele internaţionale constituie principala cauză care a condus la scăderea cu zece la sută a exporturilor de brânză de oaie Made in Italy", subliniază asociaţia La Coldiretti.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.